Clippers nevstoupili dobře do play off. Co udělá Kawhi Leonard?

27. 05. 2021, 15:30 » Úhel pohledu - Autor: David Kolář


(zdroj: Nbasket.cz)
Basketbalisté Clippers prohráli s Dallasem obě úvodní domácí utkání a v Texasu budou mít co dělat, aby ještě sérii vrátili domů do Los Angeles. Tým kouče Luea si zatím vůbec neví rady se skvěle hrajícím Lukou Dončičem, který jim v součtu obou zápasů nasázel 70 bodů!

Mavericks jsou pořádně nažhaveni vrátit soupeři porážku z minulého play off. Dallas si na Clippers věří, protože je v součtu všech letošních zápasů dokázal už čtyřikrát porazit, včetně debaklu 124:73 z úvodu tohoto ročníku. Modrofialoví našli na „Mavs“ recept pouze jednou, když je dokázali v půlce března venku porazit 109:99 a na tuhle výhru by chtěli zítra navázat.

„Žádný strach, nepanikaříme,“ prohlásil Reggie Jackson po včerejším tréninku, čím navázal na slova svého trenéra, který prý zatím není znepokojen a brké vyřazení si vůbec nepřipouští. „Zatím hrají v obrovské pohodě a my jsme na ně nenašli recept,“ pokračuje v rozhovoru rezervní rozehrávač Clippers. „Musíme jim jejich pohodu nějak znepříjemnit a hlavně zastavit jejich nejlepšího hráče.“ Slovinský mladík má ze dvou utkání průměr 35 bodu, 8,5 doskoku a 9 asistencí.

Pokud by Clippers s Dallasem v prvním kole vypadli, mohlo by to mít neblahé následky na jejich budoucnost. Majitel Steve Ballmer se netajil velkými ambicemi a nic jiného, než alespoň finále NBA nebere. Po dalším neúspěchu by následovaly změny ve vedení a pokusy o výměnu hvězdných hráčů - své místo by v Kalifornii neměl jisté ani Paul George. A největší otázkou by bylo, co provede Kawhi Leonard, který se v létě plánuje odhlásit ze své smlouvy (nevyužije hráčskou opci) a stane se volným hráčem.

Kawhi Leonard spoke about his free agency next summer. He has a player option for the Clippers' 2021-22 season.

"Obviously, if I’m healthy, the best decision is to decline player option, but that doesn’t mean I’m leaving or staying."https://t.co/MeVIaFRdGn

— Tomer Azarly (@TomerAzarly) December 21, 2020

Podepíše Leonard s Clippers novou smlouvu?

Když Kawhi Leonard opustil v roce 2019 Toronto Raptors, udělal to hlavně proto, že se chtěl vrátit domů do Los Angeles. Pokud by chtěl získat další titul, mohl zůstat v Kanadě a navázat na úspěšné období. Nebo mohl spojit své síly s hvězdnou dvojicí LeBron James / Anthony Davis a přestoupit do Lakers. On si ale vybral Clippers, kde cítil, že bude mít jeho rodina největší pohodlí. Velkou výzvou také bylo dotáhnout tento tým k historickému titulu. Navíc se jeho nový tým vzdal velkého majetku, aby získat George z Oklahomy.

Clippers se ovšem dlouhodobě v play off nedaří. Vloni byli ve druhém kole vyřazeni Denverem Nuggets a letos mají hned v úvodu namále s Dallasem a potřebují snad úplně vše změnit, aby sérii otočili. A nepřejí jim ani fanoušci, kteří si myslí, že na konce úmyslně prohrávali, aby se vyhnuli souboji s obhájci titulu. Pokud by „Clipps“ s Mavericks neuspěli, mohlo by to pro jejich organizaci skončit katastrofou. Nebylo by totiž vůbec jisté, jestli by za těchto okolností populární „Klaw“ prodloužil s klubem smlouvu, i když mu mohou nabídnout nejvíce peněz.

Někteří se dokonce domnívají, že by mohl zamířit ke konkurenčním Lakers, což si neumíme ani představit. Co myslíte, jak tohle celé pro Clippers dopadne?