Preview: 7. Portland Trail Blazers

10. 10. 2018, 15:00 » Preview - Autor: Nbasket.cz


(zdroj: Nbasket.cz)
Portland překvapil celou NBA loňským umístěním, kdy v našlapané Západní konferenci skončil na 3. místě s bilancí 49-33 za Houstonem a šampióny z Golden State. Bohužel pro Blazers narazili v prvním kole na nebezpečné Pelicans, kteří měli daleko větší potenciál, než by vypovídalo jejich šesté místo.

I přes neúspěch ve vyřazovací části, mohou ze sebe mít Blazers velmi dobrý pocit. S dvojicí All-Star hráčů (Lillard a McCollum) se tento tým bude snažit znovu aktivně zapojit do bojů o titul. Portland má velké ambice do nové sezóny, velký problém je v tom, že Západní konference je díky přestupu LeBrona Jamese našlapaná ještě více než vloni a pro tým, jenž má v playoff dlouhodobě velmi špatné výsledky, je to problém.

Oregonské mužstvo mělo bilanci 31-26 před tím, než největší hvězda Damiam Lillard, dotáhla na přelomu února a března svůj tým k 13-zápasové šňůře. Toto období pomohlo Blazers vyhrát celou Severovýchodní divizi a zatím se můžeme jen dohadovat, jestli Portland tento výkon zopakuje.

Příchody a odchody

Příchody: Anfernee Simons (24. draft), Gary Trent Jr. (37. draft/Duke), Seth Curry (volný hráč/Dallas), Nik Stauskas (volný hráč/Brooklyn)

Odchody: Ed Davis a Shabazz Napier (oba volní hráč/Brooklyn), Pat Connaughton (volný hráč/Milwaukee), Georgios Papagiannis (volný hráč/Panathinaikos Athény - Řecko), CJ Wilcox (volný hráč/Indiana)

Blazers se museli vypořádat s obměnou týmu - zejména na perimetru. Z týmu odešlo přes 20 % všech trefených trojek v podobě tří hráčů a tuto mezeru museli nějak nahradit. Seth Curry a Nik Stauskas by měli být ti hráči, jenž se na tom budou podílet největším dílem.

Seth Curry has the second best 3-point percentage among players with at least 300 3-point attempts over the last three seasons:

J.J. Redick - 44.0%
Seth Curry - 43.2%
Stephen Curry - 43.1%
Reggie Bullock - 43.0%
Darren Collison - 42.9% pic.twitter.com/nPGNpR2rA0

— Major Sports Alerts (@sports___alerts) 9. října 2018


Mladší bratr Stepha Curryho, Seth, neměl ve svém čtyřletém působení v NBA moc štěstí. Poté, co odehrál velmi solidní sezónu za Sacramento, tak v ročníku 2015/16 našel nový domov v Dallasu. Za tento texaský tým však minulou sezónu neodehrál mnoho zápasů a kvůli vážnému zranění pravé nohy vynechal většinu sezóny. Přesto že Curry není typickým rozehrávačem, může přinést Portlandu tak očekávanou střelbu z dlouhé vzdálenosti, jelikož svou kariéru zaznamenal 43.2% úspěšnost.

Nik Stauskas byl draftován v roce 2014 jako osmička tehdejšího drafu týmem ze Sacramenta, který si od něj sliboval velmi kvalitní hru na perimetru. Tyto očekávání však nikdy nenaplnil, proto se stěhoval do Philadelphie a poté i do Brooklynu. Angažmá v Oregonu může být poslední šancí, kterou tento mladík v lize dostane. Tento Kanaďan má kariérní průměr trojek 34.9 %, ale Blazers si od tohoto hráče slibují ještě daleko víc.

Silné a slabé stránky

Největší předností Blazers se stala v posledních sezónách obrana. V dnešní NBA můžete v útoku dominovat, ale bez solidní obrany vám to nebude nic platné a tento tým to pochopil. Samozřejmě nemůžeme počítat s tím, že se hráči jako Lillard nebo McCollum dostanou do nejlepšího defenzivního týmu celé ligy, ale na druhou stranu je na defenzivní polovině palubovky nemůžeme odepisovat.

Pokud vaše dvě opory doplníte solidní obranou sestavou, která však nezahálí ani v útoku, jste na dobré cestě k úspěchu. Jusuf Nurkič se stav velmi solidním blokařem a jeho nahrávačské schopnosti jsou na podkošového hráče nevídané. Zach Collins nám ukázal že z něj může vyrůst jeden z nejlepších obraných hráčů v lize. Portland však našel dva pilíře celé obrany v Al-Farouq Aminuovi a Mo Harklessovi. Aminu je jeden z nejvíc podceňovaných defenzivních hráčů vůbec a tuto sezónu by měl ukázat celé lize, že je čas vystoupit ze stínu ostatních. Harkless má všechny předpoklady k tomu, stát se velmi kvalitním obranným křídlem, má k tomu všechny dispozice a pokud bude pokračovat v této práci, jeho budoucnost je velmi světlá.

Portland chce být konkurence pro týmy jako Golden State a Houston, k tomu bude potřebovat obranu, protože celá Západní konference je nesmírně silná.

Pojďme se nyní zaměřit na slabiny tohoto týmu. Největší problém Blazers bude nejspíš ve střelbě z dlouhé vzdálenosti a také v ne úplně silné lavičce. Lillard a McCollum jsou považování za kvalitní střelce, s odchodem Napiera, Connaughtona a Davise však střelba Portlandu velmi tratila. Samozřejmě nová jména jako Trent, Stauskas, Curry by mohli tuto mezeru zalepit, jestli se tak stane nám ukáže až průběh sezóny, ale je jasné, že k úspěchu bude Portland potřebovat plnou podporu z lavičky náhradníků.

Damian Lillard averaged both more points and more assists per game last season than either Kyrie Irving or Kawhi Leonard ever have in any season.

He definitely choked in the Playoffs, but why is the man always slept on? pic.twitter.com/A7Vuc6Is8K

— Lance Smith (@LanceSmithTPC) 8. října 2018


Stojí za pozornost – Damian Lillard

Lillard je největší zbraní Blazers. Je to hráč, který dokáže skórovat z každé pozice, ale je také velmi silný v tahu na koš. Asi nikoho nepřekvapí, že Dame je považován experty za člena nejlepší desítky hráčů NBA a jistě by rád promluvil také do bojů o cenu MVP.

Damian Lillard
DAMIAN LILLARD (POR)
Guard
Kariérní statistiky - Průměry
GP: 469 | PTS: 23.12 | AST: 6.24
BS: 0.29 | REB: 4.09 | STL: 0.95
Minulá sezóna byla pro Lillarda velmi vydařená. Jeho agresivní hra mu vynesla kariérní maximum v trestných hodech na zápas (7.4 s úspěšností 91.6 %). Právě Lillard je největším vysvětlením úspěchu Portlandu v uplynulé sezóně, když zaznamenával 26.9 bodů na zápas s úspěšností 43.9 %, což z něj dělá jednoho z nejlepších střelců celé ligy. V 28 letech je na vrcholku své kariéry a můžeme si být jistí že z tohoto období bude chtít vytěžit maximum.

Dame je považován také za hlavního playmakera celého týmu. S průměrem 6.6 asistencí je jen málo věcí, které by tento hráč na palubovce nezvládl. Blazers byli druhým nejhorším týmem celé ligy v asistencích na zápas, Lillard však pracoval s tím co měl a dokázal pro své spoluhráče tvořit pozice ke skórování.

Můžeme si být jistí, že hlavní vůdce bude chtít dotáhnou svůj tým k většímu úspěchu v playoff, než tomu bylo uplynulou sezónu a podle některých expertů by měl být právě tento ročník jeho nejsilnějším. Portland vyhrál od roku 2000 pouze jednu sérii v playoff a právě Lillard by měl být tím klíčovým hráčem, který tuto statistiku vylepší.

Klíčová otázka - Dokáže Portland udělat další krok k tomu, aby se stal elitním týmem ligy?

Samozřejmě mnoho z vás si může říct, že právě Portland skončil v minulé sezóně na třetím místě Západní konferenci, ale tento tým se pohybuje ve velmi nebezpečných vodách a jakákoliv chyba by je mohla stát úspěch. Blazers jsou uvězněni v zóně, kde nejsou natolik špatným týmem, aby těžili z draftu, na druhou stranu se jim v posledních letech nepodařilo udělat ani žádný velký úspěch v playoff.

Hvězdná dvojice Lillard McCollum je samozřejmě záruka kvality, ale po těchto dvou hráčích si může jakýkoliv fanoušek říct, že nemají podporu od ostatních hráčů. Portland získal několik jmen, jenž mají ambice i kvalitu zastávat tuto roli, zda-li se tak ale stane, je otázkou. Bylo by velkým překvapením a zklamáním, kdyby se Blazers v letošní sezóně nedostali do playoff, ale nejspíš nemůžeme počítat s tím že udrží tk skvělou pozici z loňského ročníku.

2018 Offseason In Review: Portland Trail Blazers https://t.co/S81RMELxpe pic.twitter.com/rTotl8lCre

— Hoops Rumors (@HoopsRumors) 9. října 2018


Předpokládaná základní pětka

Damian Lillard (PG) – C.J. McCollum (SG) – Al-Farouq Aminu (SF) – Evan Turner (PF) – Jusuf Nurkic (C)

O základní sestavě Blazers se nejspíš nemusí příliš uvažovat. Tato sehraná pětka je jasnou volbou pro trenéra Terryho Stottse, avšak otázkou je, jak se do hry týmu zapojí lavička. Portland má velmi silnou základní sestavu na obou koncích palubovky, což se bohužel o střídajících hráčích říct už tolik nedá.

S největší pravděpodobností bude největší problém na pozici centra. Jusuf Nurkic se stal velmi kvalitním podkošovým hráčem s nevídaným citem pro míč, ale najít hráče, který by mu byl schopný krýt záda, se Portlandu úplně nepodařilo. Na lavičce jsou připraveni dva hráči, se kterými se bude počítat, a to zkušený Meyers Leonard a mladý Caleb Swanigan, jenž nastoupí do své druhé sezóny. Ani jeden z těchto dvou hráčů na tom není kvalitativně nejlíp, což dává šanci nováčkovi Zachu Collinsovi k tomu, aby tuto roli získal naplno pro sebe.

Na druhou stranu solidní příspěvek z lavičky může přinést již zmiňovaný Maurice Harkless a také skvělý střelec z dálky, Seth Curry. Právě tito dva hráči by měli obstarávat stabilitu výkonu, když zrovna nebude na palubovce dvojice Lillard - McCollum.

Tip na umístění

Po velmi vydařené základní části loňské sezóny budou mít Blazers chuť si tento úspěch zopakovat, otázkou však zůstává, jestli na to tento tým má kvalitu. Můj osobní tip je umístění na 6.-8. příčce vyrovnané Západní konference a následný konec v prvním kole playoff. Co se týče výher tak v minulém ročníku na tom byl Portland velmi dobře, když vyhrál 49 zápasů, v tom nadcházejícím ročníku si o něco málo pohorší a tipuji maximálně 45 výher.

Autor: Rostislav Sikora