Houston má problém. D-Mo neprošel zdravotní prohlídkou!

23. 02. 2016, 00:30 » Novinky - Autor: Jan Moucha


(zdroj: Nbasket.cz)
Měl to být po všech stránkách výhodný obchod pro Houston Rockets: Do Detroitu Pistons se stěhovali nepotřební Donatas Motiejunas a Marcus Thornton, jejichž kontrakty v součtu činí cca 3,2 milióny dolarů. Přesně tolik stačilo Houstonu k tomu, aby klesl pod hranici tzv. daně z luxusu a tím ušetřil dalších 4,4 milionu, které by jako plátce daně musel uhradit na konto NBA. Daryl Morey z celého obchodu navíc vytěžil i volbu v draftu, konkrétně volbu Detroitu v prvním kole draftu 2016.

Nic z toho se ale nestane. Hlavní aktér celé výměny, Donatas Motiejunas, dnes ani na druhý pokus neprošel zdravotní prohlídkou v Detroitu Pistons a výměna se tím tak zcela ruší. Motiejunas od začátku sezóny zápolil se zraněním zad, které, jak se nyní ukazuje, bude zřejmě dlouhodobého charakteru.

Po zrušení trejdu se tedy všichni zúčastnění hráči vracejí do svých starých působišť: Motiejunas a Thornton z Detroitu do Houstonu Rockets, Joel Anthony z Philadelphie 76ers do Detroitu, Philadelphia získává zpět práva na hráče jménem Chu Maduabum (ten se do NBA zatím nepodíval) a první volba v letošním draftu putuje zpět do rukou Detroitu.

Houston se tak ocitá v prekérní situaci. Výplatnice Rockets opět přeskočila hranici daně z luxusu, což znamená, že si Rockets na konci sezóny připlatí. V prvním kole letošního draftu nejspíše vybírat nebudou, svůj vlastní pick totiž dluží Denveru za Tye Lawsona (Houston si pick ponechá pouze v případě, že se bude jednat o 1. až 14. volbu, tedy pokud Rockets nepostoupí do playoff). A aby toho nebylo málo, Donatas Motiejunas se vrací ve stavu, kdy není jasné, zda bude vůbec schopen zasáhnout do zbytku letošního ročníku. Motiejunasův čtyřletý nováčkovský kontrakt vyprší na konci letošní sezóny.

Na zrušení trejdu prodělali také ve Philadelphii - Sixers totiž propustili JaKarra Sampsona, aby se výměna mohla uskutečnit. Ten však podepsal novou smlouvu s Denverem, tudíž se do Sixers již vracet nebude.

Jediný Detroit si tak může oddychnout. Pistons se vyhnuli kulce v podobě dlouhodobě zraněného hráče, navíc získali zpátky svou volbu v prvním kole draftu, kterou mohou v průběhu draftu zužitkovat v trejdu či přetavit ve slibného nováčka.

Pistons officially rescind trade acquiring Motiejunas & Thornton

MORE: https://t.co/WUDice7pNJ pic.twitter.com/L80G4L8GGs

— NBA.com (@NBAcom) 22. Únor 2016